Het aantal burn-outs dit jaar is opnieuw toegenomen en er draaien momenteel landelijke campagnes om mensen te helpen praten over werkstress. Steeds vaker halen onderwerpen als burn-outs en werkdruk de headlines van het dagelijkse nieuws. Een belangrijk, actueel onderwerp en wat ook veel onder assistants leeft. Hoe denk ik over werkdruk onder assistants? Wat zijn mogelijke oorzaken? En belangrijk: hoe kun je ermee omgaan? Een paar weken geleden gaf Pepijn Louisse een interessante workshop over dit onderwerp. Hij is eigenaar van Aanpakkers en vertelde ons over hoe je meer focus kunt hebben, met minder stress. Ik praat je graag even bij.
Werkdruk is niet altijd ongezond
Het goede nieuws is: je bent niet alleen. Iedereen ervaart werkdruk, ook ik. Sommige periodes zijn nou eenmaal veel drukker dan de andere. En dan heb je gewoon met een piek te dealen. Werkdruk betekent niet gelijk iets negatiefs, het kan juist best goed zijn soms. Aan mezelf merk ik in periodes dat ik meer werkdruk ervaar, dat ik dan aan het vlammen ben. Hoe drukker ik het heb, hoe meer energie ik krijg en hoe meer ik oppak. Een piekperiode kan mij een kick geven en naderhand een gevoel opleveren van trots zijn op jezelf. Want hállo, dit heb ik toch maar even geflikt! Dus vanuit mijn perspectief staat werkdruk niet altijd gelijk aan iets ongezonds. Het is pas ongezond als je té veel en té vaak werkdruk hebt. Iets met: waar té voor staat is nooit goed? Want dan sloopt het je.
Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan misschien. Want soms ontkom je gewoon niet aan werkdruk. Er is een voorbeeld van een situatie wat mij na jaren nog steeds bijgebleven is. In mijn jongere jaren was namelijk the queen van mezelf véél te druk maken. Op een gegeven moment vroeg een klant aan mij “Waarom ik me altijd zo druk maakte”, waarop ik vervolgens steevast antwoorde dat ik “Nog zóveel moest doen en avonden heb doorgewerkt voor jou”. “Maar ik vraag toch niet aan je dat jij ’s avonds voor mij doorwerkt?”, werd me teruggevraagd. En dit slaat precies de spijker op z’n kop. Vaak leggen we onszelf op dat alles nú moet.
Zeg eens wat vaker nee
Maar ook onze omgeving werkt een handje mee aan werkdruk. Loopt op een bepaalde afdeling binnen de organisatie waar je werkt de emmer over? Dan schakelen ze het secretariaat of jou als assistant in. Want dat ‘zijn de types die alles weten van een organisatie, praktische oplossingen bedenken, goed kunnen regelen, organiseren en verbinden’. En: zij zeggen wel ja. En dat is probleem nummer één. Jij als assistant moet leren om eens wat vaker nee te zeggen. Als je alles maar blijft absorberen als een spons en over je grenzen heen laat komen dan blijven mensen ook werkzaamheden bij je neerleggen. Ze hebben namelijk geen idee hoe druk jij bent als je het niet zelf aangeeft. Dus trek eens wat vaker aan die bel. Echt waar.
Verwachtingsmanagement
Communiceren is een heel belangrijk aspect in werkdruk. Als voorbeeld, stel je moet een belangrijke PowerPoint maken of verslag uitwerken. Maar er is paniek! Je manager geeft aan dat er calamiteit is en jouw hele agenda wordt in no timeomgegooid. Eén ding is zeker, want die PowerPoint die je moest maken gaat vandaag niet lukken. Er zijn andere prioriteiten. Maar ondertussen loop jij te stressen want ‘die PowerPoint moét vandaag af’. Kan jij jezelf in tweeën splitsen? Nee. Je kan niet álles doen. Stem dus met je manager of opdrachtgever af wat wel en niet mogelijk is deze dag. Dat is verwachtingsmanagement en wel zo fijn voor jouzelf als degene die jij ondersteunt.
Goed is ook gewoon goed
De prestatiecultuur van tegenwoordig is ook een ding. We zijn vandaag de dag steeds hoger opgeleid, verwachten steeds meer van elkaar en jij waarschijnlijk ook van jezelf. Er is constante druk om te presteren en te voldoen aan alle hoge verwachtingen. Zowel op werkgebied als privé. We moeten carrière maken, hard werken om de top te bereiken. Maar ook nog een leuke sociale vriendin, moeder, dochter, tante, collega en buurvrouw zijn. Niet alles hoeft een tien te zijn. Soms is een zesje ook gewoon oké. Probeer niet honderd ballen hoog te houden. En minstens net zo belangrijk: zorg dat je je accu goed oplaadt. Want daar wordt het leven echt een stuk leuker van.
Hoe zet je jezelf even ‘uit’?
Werkdruk en de daarbij behorende stress zal nooit helemaal verdwijnen. Het gaat erom dat je in deze periodes jezelf leert ‘uit te zetten’. Want volgens Pepijn staan we tegenwoordig heel makkelijk aan, maar jezelf uitzetten is een stuk lastiger. Gelukkig heeft hij een aantal concrete tips hoe jij jezelf in drukke periodes kan uit-tunen:
- Take a deap breath Neem een momentje voor jezelf en focus je op je ademhaling. Zorg dat je je ademhaling onder controle krijgt. Op deze manier zet je jouw lichaam in de uitstand en kan je lijf gaan herstellen. Superbelangrijk om dit momentje wat vaker te pakken gedurende de dag.
- Laat je emoties er zijn We zijn geneigd om onze emoties voor onszelf te houden. Om wat je voelt weg te stoppen. Probeer jezelf open te stellen naar degenen die jij vertrouwt. Als jij je emoties op de vrije loop kan laten, is dat een enorm goede uitlaatklep. Het zorgt ervoor dat jij in de ruststand terechtkomt om te herstellen.
- Kijk wat voor jou werkt Wat werkt wel en wat werkt juist niet voor jou? Daar gaat het om. Neem eens wat vaker een moment om te kijken waar jij rustig van wordt. Is het een wandeling in het bos? Of kom jij in de ruststand door het lezen van een boek? Denk na over wat joú helpt, want dan kun jij dat inzetten op de momenten wanneer je het nodig hebt.
- Wat kan lopen, hoef je niet op te tillen 😉