Proud to assist: De kracht van verbinding en netwerken
10 juni 2024 

Proud to assist: De kracht van verbinding en netwerken

Elonique Dalhuisen is oprichter van ABCS, EVA en Clubp en deelt haar visie over alles wat met het assistantvak te maken heeft.

 

‘Ik kijk nooit op LinkedIn, want ik zoek geen nieuwe baan’. En ‘Een netwerk? Dat heb ik helemaal niet nodig’. Herkenbaar? Dan is deze blog voor jou. Ik hoor namelijk vaak van dit soort uitspraken om me heen en het valt me op dat veel assistants het belang van netwerken niet inzien. Maar geloof me, een relevant netwerk is van onschatbare waarde voor jouw professionele en persoonlijke groei. Graag wil ik je meenemen in mijn visie over waarom netwerken zo belangrijk is en hoe het jou kan helpen in je carrière en dagelijkse leven. 

 

Wat is netwerken?

In een wereld waar technologie ons met elkaar verbindt, lijkt de behoefte aan échte verbindingen momenteel sterker dan ooit. Dus laten we beginnen bij de basis. Want wat is netwerken eigenlijk? Simpel gezegd is netwerken het leggen en onderhouden van contacten. Deze connecties kunnen deuren openen naar nieuwe kansen op het gebied van werk, carrière en zelfs je persoonlijke leven. Misschien denk je bij netwerken gelijk aan een zakelijk netwerkevent, maar ook bij een wijncursus kun je netwerken. En ja, netwerken kun je zowel online als offline doen, zoals bij een fysiek event of makkelijk via LinkedIn.  

 

Het belang van een relevant netwerk

Waarom zou je tijd investeren in het opbouwen van een netwerk? Voor mij is het essentieel om een groep mensen om mij heen te hebben die op hetzelfde niveau zitten qua denkwijze. Gelijkgestemden die niet alleen mij kunnen helpen, maar waarvoor ik ook iets kan betekenen. Netwerken is halen en brengen. Mijn ervaring leerde me dat een sterk netwerk cruciaal is, niet alleen voor mijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor het opbouwen van mijn bedrijf ABCS. Ik durf te zeggen dat ik dit grotendeels opbouwde vanwege mijn sterke netwerk. Daaruit volgde Clubp, wat inmiddels het grootste netwerk voor support professionals is. En vanuit dat netwerk ontstond weer EVA, het bemiddelingsbureau voor assistants waarbij we opdrachtgevers met assistants matchen. Deze labels samen zijn een bijzonder krachtige combinatie die elkaar versterken. 

 

Voor jou als assistant is het hebben van een netwerk van onschatbare waarde. Het stelt je in staat om kennis te delen, te sparren over uitdagingen op de werkvloer en om samen te groeien. Het biedt niet alleen frisse ideeën en inspiratie, maar ook praktische hulp bij het verbeteren van je expertise en het plezier in je werk. Je kunt snel schakelen en hulp vragen wanneer dat nodig is. Zoek jij bijvoorbeeld een toffe locatie om een event te organiseren, maar kom je er zelf niet uit? Vraag het die ene vakgenoot die jij laatst sprak tijdens een borrel of stel je vraag in een community waarbij jij aangesloten bent. Scheelt jou zoeken én je hebt contact. It’s a win-win. Het hebben van een breed netwerk van assistants en andere waardevolle personen is heel fijn in een wereld die steeds solistischer wordt. Bovendien, hoe fijn is het om een tip te krijgen met wie jij eens moet koffiedrinken als je een nieuwe baan zoekt, je graag wil sparren over de veranderingen in het vakgebied of ervaringen wil delen over een interessante training? 

 

Hoe doe je het, netwerken?

  1. Het begint met het vinden van een netwerk dat bij jou past. Maar hoe kom je daar nou achter? Mijn tip zou zijn om je als gast aan te sluiten bij verschillende netwerken. Zo kun je ondervinden bij welk netwerk jij je goed voelt. Voor assistants zijn er verschillende netwerkgroepen waarbij je je kunt aansluiten. Natuurlijk is er Clubp, waar ik de grootste fan van ben. En ik ben niet de enige, want samen met mij zijn er nog zo’n duizend anderen die de basis vormen van onze Club(p). Maar er zijn meer netwerkgroepen zoals de NVD, IMA en talloze andere freelancenetwerken en VA-groepen. 
  2. Bezoek een netwerkevent. En als je liever niet in je eentje gaat (wat ik me volledig kan voorstellen), vraag dan een bekende om mee te gaan. Of neem contact op met de organisatie van het event en geef aan dat je nieuw bent. Zo kunnen zij je koppelen aan een andere gast. Leg jij liever op voorhand zelf contact? Check dan het event op LinkedIn, kijk welke mensen ook aangeven deel te nemen waarmee jij kunt connecten en stuur ze een berichtje om te vertellen dat jij ook gaat. Zo ga je niet helemaal blanco naar het event, maar heb je op voorhand al connecties gelegd. 
  3. Zorg voor een ijzersterke pitch. Het is fijn als iemand vraagt wat je doet, dat je dan niet staat te hakkelen maar je goed kunt uitleggen wat je doet. Zo maak je direct een professionele indruk en kun je snel en effectief je boodschap overbrengen. 
  4. Een eerste indruk maak je maar één keer. Zorg daarom dat je een goede achterlaat. Stel je open op, wees geïnteresseerd, stel vragen en wees belangstellend naar je gesprekspartner.
  5. Netwerken is geven en nemen. Doordat jij iets geeft, bouw je vertrouwen op binnen je netwerk. Hiermee creëer je een sfeer waarin anderen ook bereid zijn iets terug te doen. Netwerken is niet bedoeld om alleen te halen wat jij nodig hebt, maar ook om waarde toe te voegen aan anderen. Ga dus zorgvuldig om met je netwerk. 
  6. Heb plezier! Dat is toch wel het allerbelangrijkst. Ga er niet met te veel verwachtingen in, want dan kun je ook niet teleurgesteld worden. 
  7. Het draait allemaal om contact, contact en contact. Dus zorg dat je in the picture blijft. Heb je fijne mensen ontmoet? Nodig ze uit op LinkedIn en onderhoud het contact. Wees actief, kijk wie je kunt helpen met een vraag, reageer onder een post of stuur eens een berichtje.  


De kracht van een netwerk

Dus assistants, laat netwerken niet aan je voorbijgaan. Het hebben van een netwerk waarbij openheid en eerlijke communicatie hoog in het vaandel staat, kan je zoveel bieden. Daarom ben ik ongelofelijk trots op Clubp en koester ik deze community ontzettend. Het zijn de Futureproof-leden die de drijvende kracht zijn achter deze Club(p). Allemaal met dezelfde passie en energie. Voor mij hét perfecte voorbeeld van de kracht van een netwerk. 

Over de schrijver